[...] wyraźnie spadło stężenie transportera LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), [...]
[...] z najważniejszych biochemicznych szlaków wątrobowych w wątrobie to te, które syntetyzują metioninę i S-adenozylometioninę (SAM) poprzez metylację homocysteiny. Niestety, w badaniach naukowych wykazano, iż podawanie etanolu upośledza szlak, w którym uczestniczy syntaza metioniny (oraz witamina B12), ale w drodze kompensacji zwiększa aktywność [...]
[...] Trenbolone może mieć negatywny wpływ na większość narządów, w tym nawet układ nerwowy, może również indukować zmiany zachowania i unikanie kontaktów społecznych. Referencje, badania, literatura: Shaozhi Zhang i in. Effects of 17β-trenbolone exposure on sex hormone synthesis and social behaviours in adolescent mice [...]
[...] dawki EPA i DHA (3,36 g/d) lub placebo wykazało, że osoby otrzymujące kwasy z rodziny omega-3 osiągnęły niższy postęp w przyroście blaszki miażdżycowej. Biorąc pod uwagę badania, przeprowadzone w ostatnich kilkunastu latach, istnieje silne wskazanie do zmniejszenia podaży kwasów omega-6, a zwiększenia ilości kwasów z grupy omega-3. [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
[...] poznawcze. Tematy związane ze zdrowiem, odżywianiem i sprawnością fizyczną omawiane przez Arnolda Schwarzeneggera dostarczają wiedzy i motywacji wielu ludziom na całym świecie. *Źródło badania, na którym opierał się Schwarzenegger: https://aacrjournals.org/cancerres/article/82/22/4164/710131/An-Exercise-Induced-Metabolic-Shield-in-Distant
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Sen ma kluczowe znaczenie dla życia. W badaniach laboratoryjnych szczury pozbawione snu nie mogą pozostać przy życiu dłużej niż miesiąc. Na ludzi także brak snu wpływa destrukcyjnie. Osoby cierpiące na chorobę zwaną śmiertelną bezsennością umierają w ciągu 18 miesięcy, ponieważ nie mogą w pełni czerpać korzyści, związanych ze snem. Na "szczęście" [...]
[...] (hCG)—An Endocrine, Regulator of Gestation and Cancer” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5983709/ Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Susanne Schüler-Toprak, Oliver Treeck and Olaf Ortmann „Human Chorionic Gonadotropin and Breast Cancer” [...]
[...] wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, okazało się, że stężenie witaminy C w surowicy się podwoiło! Co ciekawe, pomimo wielu pozytywnych wyników innych badań, w tym nie zaobserwowano [...]
[...] dane i część osób sięga po opracowania kiepskiej jakości. Skąd opinie o „zalewaniu” wodą? Doniesienia o kreatynie, która „zalewa organizm wodą”, mają źródło we wczesnych badaniach, w których podawanie kreatyny w dawce 20 g dziennie przez sześć dni było związane z retencją wody. Owszem, kreatyna może zwiększać ilość wody całkowitej, w tym [...]
[...] ciągu całego dnia; dostarczenie dobrej jakości białka do organizmu kluczowe znaczenie ma w przypadku śniadań, kolacji, a także posiłków potreningowych w ciągu dnia. Przyszłe badania nad białkiem Przyszłymi kierunkami badań nad wpływem białka w diecie na organizm są m.in. relacje pomiędzy wiekiem a optymalnym dla organizmu wyborem kompozycji diety [...]
[...] a nie rozbudowie masy mięśniowej. Dlatego ekstrakt jagód goji w pewnym stopniu emulował zjawiska, jakie pojawiają się w trakcie aktywności fizycznej. W nowszych badaniach z 2021 r. potwierdzono, iż suplementacja ekstraktem z owoców jagód goji zmniejszyła przyrost masy ciała, akumulację tłuszczu w wątrobie i niwelowała dyslipidemię, [...]
[...] jakiś związek między terapią testosteronem, terapią HGH a rakiem u niektórych osób”. Lundgren jest na dobrej drodze do pokonania choroby, ale już do końca życia musi robić badania kontrolne i żyć w niepewności i strachu. Rak nauczył gwiazdę filmu Rocky IV bardziej doceniać życie i celebrować każdą chwilę. Życzymy zdrowia. [...]
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
[...] na skutek mikrouszkodzeń mięśniowych, jakie mają miejsce po wysiłku o charakterze siłowym. Chcąc więc wykonać właściwą diagnozę, która wskaże stan naszego zdrowia, badania najlepiej wykonać 2-3 dni po ostatnim treningu. Co na to wyniki badań? Otóż w Internecie dostępne są publikacje naukowe, które jednoznacznie sugerują, że [...]
Wśród badaczy i naukowców skuteczność tego suplementu nie budzi żadnych wątpliwości. Ponadto jest on całkowicie naturalny. O roślinie tej w ostatnim czasie słychać wiele dobrego, szczególnie o tym, że działa bardzo pozytywnie na nasz organizm, leczy wiele schorzeń i wpływa na utratę tkanki tłuszczowej. Podsumowanie Oczywiście, jeśli ktoś [...]
Kiszona kapusta to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu. Wprowadzaj stopniowo Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]